Ordbog
/
Depositum

Depositum

Depositum

Tilføjet
11/8/2023
Sidst opdateret
3/8/2023

Et pengebeløb betalt af lejeren til udlejeren ved begyndelsen af et lejemål. Det tjener som sikkerhed for eventuelle skader på ejendommen eller anden misligholdelse af lejekontrakten. Depositummet skal opbevares efter bestemte regler, og hvis lejemålet afsluttes uden problemer, skal beløbet returneres til lejeren, ofte med renter.

Som bruger af eindom kan du styrke din udlejning ved at tilbyde lejere at flytte ind med depositums garanti. I vores samarbejde med Keyhole Deposit, kan i gennem eindom tilbyde jeres lejere at stille sikkerhed med en garanti for depositum og forudbetalt leje som alternativ til kontant indbetaling.

Ofte bliver pengene fra depositummet brugt på at istandsætte lejemålet når lejeperioden bliver ophørt. Derfor kan man som lejer ikke være sikker på at få hele beløbet tilbage med mindre andet er aftalt i lejekontrakten. Ifølge lejeloven må depositummet maksimalt være på 3 mdr. husleje eks. aconto.

Der er nogle regler i henhold til depositummet som kan være gode at kende til:

  • Kend dine rettigheder og til reglerne omkring depositummet.

Der er mange regler vedr. depositum. Jf. lejeloven må udlejeren maksimalt opkræve, 3 måneders depositum svarende til 3 måneders husleje (eks. forbrug / a-conto).

Dertil kan udlejeren kræve, at der betales 3 måneders forudbetalt husleje, som bliver beskrevet længere nede.

Ydermere skal der også betales husleje den første måned, du bor på / i lejemålet. Det vil dermed ende med at du kan stå i en “lovlig” situation, der kræver, at du ved indflytning skal betale op til hvad der svarer til syv måneders husleje.

  • Underskriv først din kontrakt med udlejer inden du betaler depositum.

Som lejer er det vigtigt, at du sørger for at have underskrevet lejekontrakten før du betaler dit depositum.

Det lyder helt banalt, men det sker desværre ind imellem, at folk bliver snydt.

Det er altså for din egen sikkerheds skyld, vigtigt, at få underskrevet kontrakten forinden betalingen foregår.

Hvis du betaler depositummet før du har underskrevet kontrakten, kan du risikere at udlejeren forsvinder, og det samme gør dine penge.

  • Forudbetalt leje og depositum er ikke det samme.

Forudbetalt leje er noget der bruges til at dække over dine lejeudgifter, i forbindelse med din opsigelsesperiode ved fraflytning.

Eksempel:
Du har betalt 3 måneders forudbetalt leje ved indflytning, dem kan du som lejer, kræve skal dække 1, 2 eller de sidste 3 måneder i lejeperioden.

Ensbetydende med, at du altså ikke ville skulle betale husleje i den valgte periode / opsigelsesperiode.

Udlejer vil modregne det beløb, der er indbetalt som forudbetalt leje i den sidste del af lejeperioden.

Således, hvis du fraflytter indenfor de tre måneder får du resterende beløb tilbage af din forudbetalte leje.

Det er også sådan, at udlejer ikke er lovpligtigt til at tilbageholde din forudbetalte leje som depositum, der er nemlig forskel på de to.

Som udlejer må du opkræve maks. 3 måneders forudbetalt husleje ved indflytning.  

  • Resterende depositum skal betales tilbage

Grunden til, at man har et depositum er for at sikre udlejerens udgifter til istandsættelse ved fraflytning.

En normalistandsættelse omfatter typisk punkter såsom; hvidtning, tapetsering, maling og gulvafslibning / lakering af gulve.

Det er alt afhængigt hvad der er nødvendigt. Er der et overskydende beløb tilbage efter normalistandsættelsen, skal dette naturligvis tilbagebetales til lejeren.

Som udgangspunkt, er der ingen lovgivning der siger noget om hvornår depositummet senest skal betales tilbage.

Dog skal udlejeren tilbagebetale depositummet, så snart de har en endelig opgørelse over, hvor meget istandsættelsen vil koste.

Dette plejer at tage ca. én til halvanden måned for udlejeren. Er der tale om urimelig lang tid fra udlejers side, så kan lejeren indberette det og gøre en sag ud af det for Huslejenævnet.

Der har i retspraksis vist sig, at det er alment at acceptere denne tidsperiode på én til halvanden måned før tilbagebetalingen finder sted.

Dog bør udlejeren betale depositummet tilbage lige så snart der er blevet istandsat og gjort op for de eventuelle erstatningskrav på skader, der kunne være hændt på lejemålet.

OBS: Som udlejer er det en god idé, at være opmærksom på at ifølge den nye lejelov fra 2015, fortæller at lejers depositum KUN kan bruges på “normalistandsættelse” og ikke en helt ny istandsættelse af lejemålet.